Auto financieren
nieuwe auto

Auto financieren

U wilt een auto kopen met een financiering? Met een financiering kunt u direct de auto kopen die u zo graag wilt hebben. Geen jaren sparen voordat u tot aankoop kunt overgaan, nu de lusten en later de lasten. Uiteraard moet u ervoor betalen in de vorm van rente. In feite is een autofinanciering hetzelfde als geld lenen, u betaald rente voor het geleende geld.

In de meeste gevallen is het verstandig om, voordat men opzoek gaat naar een andere auto, eerst eens goed te informeren welke lening het meest gunstig is in een persoonlijke situatie. Verder dient men te bepalen hoeveel men maximaal kan lenen zonder in de financiƫle problemen te komen. Een mooie auto is wel heel leuk maar kan door een verkeerde lening ook zorgen voor erg hoge maandlasten.

Verschil tussen autofinanciering en huurkoop

Het verschil met huurkoop is dat u direct eigenaar bent van de auto en niet zoals met huurkoop pas aan het einde van de periode. U gaat een betalingsverplichting aan, wordt direct eigenaar van de auto, en betaalt de totale som in gedeelten terug. Voor de geldverstrekker is er minder risico bij huurkoop. In geval van betalingsproblemen kan men de auto zich dan nog terug eisen. Dit kan niet met een autofinanciering.

Autofinanciering kenmerken

Een autofinanciering is vaak een soort van persoonlijke lening. U spreekt van tevoren een bedrag af wat u kunt lenen en voor dit geld kunt u een auto uitkiezen. Meestal is er echter al een auto gekozen en wordt er gekeken of de koper de persoonlijke lening kan dragen. De maandlasten worden hoger door de lening en het is van belang dat de lening dan nog wel afbetaald kan worden.

Mocht er niet betaald kunnen worden dan kan de geldverstrekker beslag laten leggen op in eerste instantie de inkomsten maar later ook op goederen zoals de auto. De auto is dus niet direct weer eigendom van de geldverstrekker bij niet aflossen.